Eerder deze maand zagen we al de Samsung Galaxy Fold voorbijkomen: de vouwbare smartphone van Samsung. Maar naast Samsung zijn ook nog andere merken bezig met dezelfde technieken om de beste vouwbare smartphone te produceren.

De Mate X van Huawei kenmerkt zich door het scherm dat zich aan de buitenkant van het toestel bevindt. Daardoor hebben ze gekozen om een plastic laagje over het scherm te leggen zodat er niet eenvoudig krassen worden opgemaakt. Ook is er langs de rechterkant van het toestel een verdikt stukje aanwezig en ook een ‘slotje’ om hem samen te klikken (of in te vouwen).

Huawei Mate X

Toen de CEO van Huawei de telefoon demonstreerde op het podium, was er een vreemd gekraak te horen. Precies alsof het scherm ging barsten. Hij deed alsof het heel normaal was en verzekerde dat het na een aantal keer weg is. Ik vond het alleszins vreemd šŸ¤”.

Een ander nadeel van de telefoon is dat je voelt waar het scharnier zit in het scherm. Als je de telefoon openvouwt, voel je duidelijk met je vinger waar het scherm geplooid kan worden. Dat, i.s.m. met plekken op je scherm als er veel wit wordt getoond Ć©n het plastic scherm, is dat een heel groot nadeel t.o.v. de Samsung Galaxy Fold.

In de afbeelding hierboven, kan je nog eens de Fold en de Mate X vergelijken met elkaar qua design. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Samsung Fold.

Huawei heeft de software wel beter onder controle dan Samsung. De apps schakelen nog sneller over van opgeplooide weergave naar ontplooide weergave. Bij Samsung kan dit anderhalve seconde duren.

Maar ook de Mate X heb je niet voor 1000 euro. De Huawei topman verwacht wel dat de vouwbare telefoons binnen 2 jaar onder de 1000 euro verkrijgbaar gaan zijn.