We schreven er vorig jaar nog over: ‘Stadia, de nieuwe gamedienst van Google’ werd aangekondigd. Nu, iets meer dan 1 jaar later, is de dienst in België ook gratis beschikbaar gekomen. De betalende versie was al even beschikbaar waarmee het mogelijk wordt om in 4K-kwaliteit te streamen. Dat is tot op heden nog niet geactiveerd maar zou snel beschikbaar moeten komen volgens Google.

In deze corona-tijden, waar iedereen zich thuis moet houden, is ontspanning belangrijk. Dankzij de gratis versie van Stadia kun je nu ook zonder gameconsole of gamepc enkele spellen spelen via de servers van Google. Maar… er zijn wel enkel nadelen 😅

We hebben het voor je uitgetest

Stadia is een systeem waar ik echt naar uitkijk: gamen op een pc die er helemaal niet voor gemaakt is. Je moet zo geen duizenden euro’s meer uitgeven aan een gamepc, een snelle internetverbinding zou moeten volstaan. De rest kan je kiezen: game je vanuit de zetel op tv? Of toch liever op je bureau op je laptop? Alles kan want de game draait op de servers van Google en wordt naar je toestel gestreamd zoals Netflix dat doet.

Stadia heeft wel enkele nadelen: alles hangt af van je internetsnelheid. Spelen op wifi-verbinding wordt een uitdaging. Je sluit best even je ethernetkabel aan wil je een stabiele verbinding hebben. Ook is er sprake van heel wat input-lag: het spel reageert enkele milliseconden nadat je effectief geklikt hebt, maar in een racespel kan dit ervoor zorgen dat je wagen crasht omdat hij zijn bocht niet op tijd kan nemen.

We wachten nog even af…

Wij kijken alvast uit naar de evolutie van dit product en naar de producten van de concurrentie. Microsoft is namelijk ook bezig met een streamingsservice voor zijn Xbox-brand.

Benieuwd wat de toekomst brengt!