Technologie evolueert snel. In ons dagelijks leven zoeken we naar oplossingen om sneller en efficiënter te leven. Ikzelf ben sinds kort een grote fan van alles wat te maken heeft met smart homes.

Maar wat zijn nu de beste en handigste producten die het allemaal toch een beetje gemakkelijker maken? Ik heb gekozen voor de perfecte combinatie van Google en Philips.


Google Assistent

Tegen je GSM of luidspreker praten? Ik vond het ook eerst vreemd om te doen. Maar uiteindelijk merk je wel dat het enkele zaken die je dagelijks doet toch wel gemakkelijker maakt.

Ik gebruik het vooral om muziek af te spelen, alarms en timers, belichting, raadpleging van het weer en routines. Mijn ochtend routine gaat bijvoorbeeld als volgt: “Hey Google, Goodmorning”, de lichten gaan geleidelijk aan, het weer van vandaag en mijn afspraken worden opgenoemd, en mijn favoriete afspeellijst op Spotify wordt afgespeeld. Gek toch!

Google Assistent kan je gratis downloaden in de Play Store of App Store.


Google Home luidsprekers

De Google Mini (€59) Google Home (€149) en Google Home Max (€399).

De Google Home en de Google Home Mini kunnen je leven een stuk makkelijker maken. Het is in de eerste plaats natuurlijk een luidspreker, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden.

Het gebruik ervan komt pas echt tot zijn recht als je er meerdere hebt in je huis. Je kan ze linken met elkaar en toevoegen aan ruimtes. Zo heb ik er eentje in mijn woonkamer, keuken, slaapkamer en badkamer staan. De Google Assistent werkt perfect met deze Google Home’s. Je kan dus rondlopen in huis en overal en altijd “Hey Google” in het rond roepen en vragen stellen of acties uitvoeren.

Uiteraard is het niet zo goedkoop als je er meerdere koopt. Maar als je de muziek overal in je huis wilt afspelen en altijd toegang wilt hebben tot Google Assistent is voor mij de keuze snel gemaakt.


Google Home App

Met de Google Home-app kun je je Google Home- en Chromecast-apparaten instellen, beheren en bedienen, evenals je lampen, camera’s, thermostaten en meer. En dat allemaal vanuit één app, en daar houden wij van!

Google Home is voor mij het handigst om routines in te stellen. Wat zijn de acties die Google of je smarthome moet uitvoeren als je opstaat, vertrekt van thuis, thuiskomt, gaat slapen of als je een bepaalde zin/woord zegt.


Philips verlichting

Philips Hue verandert toch wel een beetje je leven. Je kan ´s ochtends zachtjes wakker worden en ervoor zorgen dat je lichten branden als je thuiskomt na een drukke werkdag. Dankzij draadloze schakelaars die je overal kan bevestigen in je huis, heb je de lichten altijd binnen bereik.

Je kan via de dimmers de zachtheid van de kleur aanpassen en je lichten dimmen. Als je Philips lichten aanschaft, kies dan zeker voor de Hue White & Color ambiance om zo meer kleuren weer te geven.


Philips Hue

Dankzij de app Philips Hue kan je de lichten in je woning van kleur doen veranderen. Zo kan je thema’s kiezen of elk licht afzonderlijk een kleur geven en de sterkte ervan aanpassen.

Zo kan je thema’s kiezen of elk licht afzonderlijk een kleur geven en de sterkte ervan aanpassen.

Het eerste wat ik mezelf af vroeg toen ik de lichten had ingesteld was “zou ik met deze lichten dan een feestje kunnen bouwen?” Het antwoord is JA! Ik heb daarvoor heel wat apps getest en onderstaande kwam uit als de beste.


iLightShow

iLightShow verbindt je Spotify met Philips Hue. Perfect om even een feestje te bouwen dus! Heel veel opties zijn er niet, maar de belangrijkste zijn aanwezig, en dat maakt de app zo gebruiksvriendelijk.

Je kan kiezen welke lichten er mee verkleuren op de maat van de muziek. Je kan de helderheid, het overvloeien van kleuren, de snelheid en uiteraard de kleuren aanpassen. Daarnaast kan je je voorkeuren opslaan voor als je eens iets anders wilt uittesten.

Je kan de app downloaden in de Play Store of App Store.


Philips OLED Ambilight TV

Met de Philips Ambilight koppel je de televisie aan het Hue verlichtingssysteem. Zo laat je de hele woonkamer oplichten in de kleuren van de televisie. De Philips Ambilight geeft televisiekijken een extra dimensie. Het scherm lijkt een stuk breder en de kijkervaring wordt intenser door de brede gloed die rondom de tv wordt geprojecteerd.

Het enige nadeel tot nu is dat Google Assistent nog niet compatibel is met Android TV. Volgens Google zal dit in de toekomst wel mogelijk zijn. Indien je dit wel wenst te koppelen kan je in tussentijd een Chromecast van Google gebruiken.


JBL Link Bar

Bij een TV hoort natuurlijk een soundbar. Maar als je enkele Google Home luidsprekers hebt, dan zou het uiteraard handig zijn om een soundbar te hebben die het geluid van je TV afspeelt, maar ook gekoppeld kan worden met je luidsprekers.

De Soundbar van JBL werkt hetzelfde als de Google Home’s. Je kan er niet alleen muziek en geluid van films en series afspelen, maar meteen ook je slimme verlichting bedienen, of vragen stellen over films zoals “play Riverdale on Netflix”.

De Link Bar zou normaal beschikbaar moeten zijn voor de zomer van 2019. Ik wacht alvast geduldig af om zo mijn smart home uit te breiden en de totaalbeleving te vervolledigen.