Dit is deel 1 van een vierdelige serie. Onderaan vind je een overzicht.

Het komt zelden voor dat 1 spelletje mij zolang boeit en blijft bezig houden. Meestal speel ik ze voor 1 maand, soms 2 en dan verdwijnen ze weer van mijn smartphone of computer. Maar Rail Nation kan me al eventjes bekoren. In dit artikel leg ik je uit waarom…

Rail watte?

In Rail Nation ben jij de baas van jouw eigen spoorwegimperium. Jij dient uit te zoeken wat de beste en snelste weg is om het meeste geld en prestige te verdienen. Enkel zo kan jij, je stad en jouw associatie het spel winnen.

Je zei ‘winnen’?

Ja! Er zijn meerdere ranglijsten waarin je het spel kan winnen. Maar laten we starten bij het begin. 😅 (Later meer over winnen)

Het spel wordt gespeeld op een server. Elke server duurt of 3 maanden (als het een gewone server is) of 1,5 maanden (als het een express server is). Wanneer een server start, start iedereen met dezelfde basis. Van daaruit is het de bedoeling dat je keer op keer de beste manier zoekt om jouw imperium te laten groeien. Sneller dan de rest! Hoogstwaarschijnlijk zal je eerste ronde niet zo succesvol zijn als je gehoopt had, neem de tijd om te leren. Enkel zo kan je het de volgende keer beter doen.

Verschillende scenario’s

Rail Nation heeft voor het moment 3 verschillende scenario’s. Er is wel al aangekondigd dat er later dit jaar een 4de scenario bijkomt.

In de classic versie van het spel speel je op een uitgevonden kaart. Level je stad naar het grootste level om deel te nemen aan het eindspel en te winnen. Dit was de eerste iteratie van het spel.


In de USA versie speel je op een map van de Verenigde Staten. West neemt het op tegen Oost. Maar het is nog steeds het doel om met de stad het hoogste level te behalen en zo als stad deel te nemen aan het eindspel en te winnen.


Steam over Europe doet zoals de naam al vermoeden, ode aan Europa. Je speelt op een map van Europa met een extra toevoeging: grenspalen en politiek. De grenspalen hangen nauw samen met de stad. Je moet namelijk de grenspaal levelen om de stad te kunnen levelen en omgekeerd. Een leuke extra toevoeging die je weer tot nadenken zet over wat de beste strategie is.

Winnen dus 😜

Nu we de algemene opbouw van het spel kennen, is het belangrijk om te weten dat er diverse ranglijsten zijn waarmee je het spel kan winnen. Dit hangt echter af per scenario.

Classic

 1. Beste speler: speler met het meeste prestige
 2. Beste associatie: associatie (= groep van spelers die samenwerken) met het meeste prestige
 3. Beste stad: de stad die het eindspel wint

USA

 • Beste speler: speler met het meeste prestige
 • Beste associatie: associatie (= groep van spelers die samenwerken) met het meeste prestige
 • Beste stad: de stad die het eindspel wint
 • Beste unie: West of Oost

Steam over Europe

 • Beste speler: speler met het meeste prestige
 • Beste associatie: associatie (= groep van spelers die samenwerken) met het meeste prestige
 • Beste stad: de stad die het eindspel wint
 • Beste regio: 1 van de 10 regio’s die je met de start van de ronde kies

Omdat dit anders een enorm lang artikel wordt, heb ik besloten om het in4 delen uit te brengen. Hieronder een overzicht:

 1. Inleiding: Rail Nation, het spel dat me al 4 jaar bezig houdt
 2. De start: Rail Nation, de verschillende scenario’s
 3. Tis begonnen: Rail Nation, op naar de overwinning!
 4. Eindspel: Rail Nation, het eindspel
 5. Overzicht: Rail Nation, belangrijkste spelfuncties en -elementen