Dit is deel 3 van een vierdelige serie. Onderaan vind je een overzicht.

In Rail Nation dien je de stad naar het hoogste niveau te brengen, en zo hopelijk een deelname te verzilveren in het eindspel en zo met je stad het spel te winnen. Maar bij elke handeling die je uitvoert: gebouwen in je station upgraden, goederen afleveren, … krijg je prestige voor. Prestige zijn de punten waarmee je persoonlijk op de ranglijst kan stijgen. Hoe meer prestige, hoe hoger op de ranglijst.

In dit artikel leg ik uit hoe je het beste start met het opbouwen van je eigen spoorwegimperium.

Opbouw van de server

Elke server bestaat uit 6 tijdperken en een eindspel. Elk tijdperk duurt 7 dagen in de expres versie en 14 dagen in de normale versie van het spel. Dit wordt duidelijk bovenaan het speelscherm weergegeven.

Elk tijdperk brengt enkele nieuwigheden met zich mee:

 • Nieuwe treinen
 • Nieuwe goederen
 • Nieuwe fabrieken die je kan aansluiten
 • Nieuwe upgrades voor gebouwen in het station

De start

Wanneer je je net hebt aangemeld op een nieuwe server, en het is de eerste keer dat je het spel speelt, dan is het ten zeerste aan te raden om de volledige tutorial te spelen. Zelf ben ik ook niet zo voor tutorials, maar bij Rail Nation is het wel aangeraden omdat het een zeer uitgebreid strategiespel is.

Na de tutorial is het tijd voor het echte werk. Het start allemaal met je trein. Zoals eerder gezegd halen treinen goederen op in een fabriek en leveren deze dan af naar een stad (of grenspaal). Door de aanvoer van goederen is het mogelijk dat de stad een level stijgt en nieuwe goederen vraagt. Maar voor jezelf is deze aanvoer van goederen ook belangrijk omdat je er geld en prestige voor krijgt.

Het is belangrijk dat je treinen steeds een optimaal traject hebben om zoveel mogelijk geld en prestige binnen te halen. Want hoe meer geld, hoe sneller je vooruit gaat. En hoe meer prestige, hoe hoger je op de ranglijst komt.

Fabrieken

Fabriek zonder aanvoer
Fabriek met aanvoer van graan

De kaart staat vol met fabrieken. Deze fabrieken produceren goederen. Er zijn 2 soorten fabrieken: fabrieken die goederen produceren en fabrieken die goederen nodig hebben om andere goederen te produceren. Zo neem ik het voorbeeld van graan en vee. Graan wordt geoogst van de velden, er is dus geen aanvoer nodig om dit te produceren. Maar om vee te verkrijgen moet je graan aanvoeren zodat de wachttijd van de fabriek niet te hoog wordt.

Wachttijd? Ja, telkens je goederen ophaalt aan een fabriek heb je een wachttijd. Je dient dus de wachttijd zo klein mogelijk te houden zodat je zo veel mogelijk goederen kan krijgen voor de laagst mogelijke wachttijd. Er zijn 3 manieren om de wachttijd te verlagen:

 1. Investeren in de fabriek: investeer met geld en krijg een groter aandeel in een fabriek. Hoe groter je aandeel, hoe lager de wachttijd.
 2. Rijden met integratie: heb je goederen van een fabriek nodig die invoerende goederen verlangt? Lever deze goederen dan af aan de fabriek en verlaag zo de wachttijd.
 3. Gebruik direct weg vouchers: gebruik vouchers die je kan winnen of kopen om je treinen meteen weg te sturen zonder (!) enige wachttijd.

Het station

Klik op de afbeelding voor een grote versie te bekijken.

Het station zorgt ervoor dat je meerdere treinen kan bezitten, meer onderzoekspunten verkrijgt etc etc. Elke gebouw heeft een specialiteit, hieronder zie je dewelke.

 1. Het bouwterrein geeft je een kortere bouwtijd. Hoe hoger het level, hoe minder lang het upgraden van gebouwen duurt.
 2. Het laboratorium genereert onderzoekspunten die je in de onderzoeksboom (later meer) kan uitgeven voor nieuwe treinen en nieuwe upgrades. Hoe hoger het gebouw, hoe meer en sneller de punten aangeleverd worden.
 3. De bank bepaalt hoeveel geld je in contanten kan bezitten. Hoe hoger de bank, hoe meer geld je kan hebben opgeslagen.
 4. De vergunningenhandel houdt het aantal maximum vergunningen bij dat je kan bezitten. Hoe hoger het gebouw, hoe meer vergunningen je kan bezitten.
 5. De spoorproductie maakt je sporen op de kaart. Je dient namelijk sporen te leggen naar elke fabriek die je wenst aan te sluiten. Hoe hoger de spoorproductie, hoe meer sporen je kan leggen.
 6. De remise is het belangrijkste gebouw, het bepaalt namelijk hoeveel treinen je kan laten rondrijden. Dit gebouw upgrade je dus best zo snel mogelijk naar het hoogste niveau. Hoe hoger het niveau, hoe meer treinen je kan laten rijden.
 7. In de stationshal worden de passagiers opgeladen. Hoe hoger het gebouw, hoe meer passagierstreinen je kan laten rondrijden. Let wel: een passagierstrein neemt ook een plaats in in de remise!
 8. De loterij trakteert je dagelijks op 1 gratis ticket. Er kunnen er meer worden gekocht met goud. Je krijgt een leuke prijs in de plaats. Het level van dit gebouw verhoogt automatisch naargelang jouw aantal prestige. Hoe hoger het niveau, hoe mooiere cadeaus je in de wacht kan slepen.
 9. Het restaurant trakteert je om de zoveel tijd op een geldbonus. Hoe hoger het niveau, hoe meer geld je krijgt bij het ophalen.
 10. Het winkelcentrum trakteert je om de zoveel tijd op een geldbonus. Hoe hoger het niveau, hoe meer geld je krijgt bij het ophalen.
 11. Het hotel trakteert je om de zoveel tijd op een aantal prestige. Hoe hoger het niveau, hoe meer prestige je krijgt bij het ophalen.

De onderzoeksboom

Klik op de afbeelding voor een grote versie te bekijken.

Treinen en hun upgrades komen niet zomaar tevoorschijn in het spel. Je krijgt namelijk om de x aantal minuten een onderzoekspunt dat je kan uitgeven in de onderzoeksboom. Spendeer de punten met aandacht! Je kan ze niet ongedaan maken en het is ook niet mogelijk om alles te onderzoeken!

Het is het beste om op voorhand van elk tijdperk te bekijken welke trein je wenst vrij te spelen. Zo kan je het juiste pad uitwerken. Zorg er ook telkens voor dat je de koppeling hebt vrijgeschakeld. Met deze koppeling kan je trein ook goederen vervoeren uit het volgende tijdperk. Zo blijft je trein langer inzetbaar.

Klik op de afbeelding voor een grote versie te bekijken.

Medailles

Klik op de afbeelding voor een grote versie te bekijken.

Medailles zijn een soort van prestaties die je doorheen de spelduur kan behalen. Voltooi ze en je kan je beloning innen: de beloning bestaat steeds uit een aantal prestige.

Treinspotters verschijnen af en toe op de kaart. Zoek ze en in een kleine geldbeloning. Indien je alle 25 verschillende treinspotters hebt verzameld, dan kan je een grote beloning in de wacht slepen.


Omdat dit anders een enorm lang artikel wordt, heb ik besloten om het in 4 delen uit te brengen. Hieronder een overzicht:

 1. Inleiding: Rail Nation, het spel dat me al 4 jaar bezig houdt
 2. De start: Rail Nation, de verschillende scenario’s
 3. Tis begonnen: Rail Nation, op naar de overwinning!
 4. Eindspel: Rail Nation, het eindspel