Zijn er nog mensen die Pokémon Go spelen? Is Pokémon Go nog altijd populair?

Het antwoord is simpel: JA! Maar…

Pokémon Go wordt nog maandelijks voorzien van nieuwe, grote features. Zoals recentelijk het vechten tegen vrienden, heeft onlangs ook een nieuwe AR-mode gekregen en ook nieuwe Pokémon vonden hun weg naar de game.

Pokémon Go is zeker niet dood! Wel als je het vergelijkt met de start. Toen was Pokémon Go immens populair en zag je dat iedereen het aan het spelen was. Die hype is wel gaan liggen. Groepen spelers tegenkomen is harder dan toen in de tijd, maar zeker niet uitzonderlijk.

Geen vlekkeloze start

Niantic was in 2016 toen het spel werd gelanceerd enorm verbaast met de hoge opkomst van spelers. Misschien herinner je je nog dat het spel meerdere keren uit de lucht ging omdat de servers het aantal spelers niet aan konden. Dat toont onderstaande grafiek duidelijk aan:

Laat me deze grafiek even kort ‘vertalen’:

  • de oranje curve toont het aantal verwachte spelers.
  • de rode curve toont het aantal spelers bij een worst-case scenario.
  • de groene curve toont het aantal effectieve spelers.

Zoals je duidelijk kan zien, was het aantal spelers ver boven het worst-case scenario. Dan is het inderdaad te verwachten dat de launch niet volledig vlekkeloos verliep. De servers hadden totaal deze toeloop van spelers niet verwacht. Niantic moest dus op korte tijd 100x het aantal servercapaciteit verdubbelen. EN dat vraagt helaas tijd. Tijd die ze toen niet hadden.

Nu, 2,5 jaar later, lopen de servers gelukkig vlot. Ik heb na de launch zelf nooit meer problemen ervaren.

Nieuwe functies

Na de launch had Niantic vooral gefocust op het toevoegen van servercapaciteit om ervoor te zorgen dat het spel soepel verloopt. Daarna zijn er toch wel enkele leuke functies toegevoegd zoals het battelen tegen vrienden, ruilen van Pokémon etc etc.