Wanneer je aan iemand vraagt welke browser hij/zij gebruikt, dan krijg je meestal een vreemde blik terug: wat in godsnaam is een browser? πŸ˜…

Wel een browser is het programma dat je gebruikt om te surfen op internet. Iedereen heeft wel al gehoord van Google Chrome, Firefox, Internet Explorer etc. Er zijn programma’s zat!

Maar wist je dat er ook nog andere browsers bestaan dan Google Chrome, Firefox en Internet Explorer?

Google Chrome

Google Chrome is misschien we de bekendste browser van allemaal. Iedereen kent Google wel, en als je zoekt via Google krijg je vaak een popup te zien om Chrome te gaan gebruiken. Ideaal voor meer gebruikers te lokken naar je programma. Ook alle Google-diensten werken beter met deze browser. YouTube is een voorbeeld dat recentelijk in het nieuws is gekomen.

VoordelenNadelen
+ Heel snel
+ Simplistische layout
+ Crasht niet vaak
+ Vaak nieuwe updates
+ Werkt goed samen met de apps op iPhone en Android
+ Add-ons (enkel pc)
– Gebruikt enorm veel geheugen
– Is van Google (niet populair onder de mensen die hun privacy willen beschermen)
– Geeft bepaalde sites voordeel t.o.v. andere browsers
– Je kan niet veel aanpassen

Firefox

Firefox is helemaal open source. Er wordt met man en macht gewerkt aan een browser die je privacy hoog in het vaandel draagt. Recentelijk is Firefox Quantum uitgekomen. De snelste versie tot nu toe. Het is mogelijk om de browser uit te breiden met diverse plugins die de functionaliteit verhogen.

VoordelenNadelen
+ Open source
+ Add-ons (zowel pc als smartphone)
+ Beschermt je privacy
+ Mooie layout
+ Vaak updates
+ Ondersteund de webstandaarden (handig voor mensen die websites maken)
– In praktijk misschien een beetje trager dan Chrome
– De app op Android kan nog heel wat optimalisaties gebruiken

Microsoft Edge

Iedereen kent Internet Explorer nog, de browser die al jaar en dag met Windows wordt meegeleverd. IE is helaas dood en begraven, Microsoft Edge is de opvolger. De browser kan net zoals Chrome en Firefox worden uitgebreid met extensies wat de functionaliteit ten goede komt. De browser werkt heel nauw samen met Windows, en het uiterlijk ziet het er mooiste uit. Helaas laat de performantie soms nog wat de wensen over. Er is ook een versie beschikbaar voor smartphone en tablet.

VoordelenNadelen
+ Werkt op pc en smartphone
+ Extensies
+ Mooiste layout
+ Standaard in Windows 10
– Niet altijd even stabiel
– Zeer traag met updates (slechts 2 per jaar)
– Standaard in Windows 10

Vivaldi

Vivaldi is gemaakt door de vorige eigenaars van Opera. Het richt zich vooral op de power-users, de iets meer ervaren gebruikers dus. Alles in de browser is aanpasbaar: de plaats van de tabbladen (boven, links, rechts of onder), kleuren, afgeronde hoeken, etc. De browser is vergelijkbaar met Chrome want het gebruikt dezelfde engine (het programma dat de code van de website omzet in iets visueels).

VoordelenNadelen
+ Zelfde engine als Chrome
+ Zelfde add-ons als Chrome
+ Extra leuke functies
– Start traag op
– Loopt soms vast bij het openen van een nieuw tabblad

Brave

Brave is relatief nieuw op de markt. De browser gebruikt ook dezelfde engine als Chrome en Vivaldi: Chromium. De browser lijkt als 2 druppels water op Chrome. Behalve dat het standaard alle advertenties en trackers die je acties op de website bijhouden uitschakelt. Enorm belangrijk voor de mensen dat enorm op hun privacy gesteld zijn.

VoordelenNadelen
+ Zelfde engine als Chrome
+ Zelfde add-ons als Chrome
+ Enorm basic
– Geen extra functies buiten add-block
– Geen synchronisatie met de mobiele versie

Opera

Opera is sinds een aantal jaar overgenomen door een ander bedrijf en een dus een andere koers ingeslagen. Vivaldi is daaruit ontstaan.
Nu focust Opera zich op de normale gebruikers, het gebruikt dezelfde engine als Chrome, Vivaldi en Brave maar voegt wel een aantal leuke functies toe zoals een ingebouwde VPN en add-blocker.

VoordelenNadelen
+ Ingebouwde VPN
+ Ingebouwde add-blocker
– Niet veel handige functies meer dan Chrome
– Van Chinese makelij: spionage?

Conclusie

Een browser is het meest gebruikte programma op je pc voor de meeste mensen. Iedereen houdt ervan om te surfen op internet en de krant te lezen, door Facebook te scrollen of te chatten met vrienden.

Iedereen heeft een eigen behoefte, en elke browser probeert in te spelen op die behoeftes. Daarom is Firefox en Brave gericht op de mensen die hun privacy willen beschermen, Vivaldi op gebruikers die veel overzicht willen en Google Chrome is goed als je niet veel wilt aanpassen of naar je hand wilt zetten.

Neem dus even de tijd om de browser te zoeken die voldoet aan jouw wensen en behoeften. Veel succes!